Mums… frikadeller!

Hvilken dansker elsker ikke frikadeller? Om vi har fået dem på den traditionelle måde med brun sovs og kartofler, til en sund salat eller på rugbrød med lidt rødkål på, har mange mennesker gode minder om frikadeller. Og vi får jævnligt lyst til dem.

Du kan altid lave en stor portion og fryse en del af frikadellerne ned, så de kan tages op, enten til en portion hurtig aftensmad eller til madpakkerne. De er nemme at stege sprøde igen og kan også bare varmes i ovnen.

Du tænker måske ikke, at frikadeller er gæstemad, men tænk på hvor mange, der i virkeligheden ville blive glade for nystegte frikadeller. Så her leverer dk-kogebogen opskriften på de traditionelle gode gamle frikadeller med brun sovs. 

Danske frikadeller

Er fryseegnet

4 personer

Du skal bruge:

500 gram svinekød
1 æg
2 spsk. hvedemel
1,5 løg
Lidt mælk
1 tsk salt
Lidt peber

Sovs:

1,5 spsk hvedemel
1 bouillonterning, svin
Kogevand
Piskefløde
Kulør
Salt
Peber

Opskrift

Rør farsen først med salt og mel sej. Derefter lægger du 1 æg i farsen, og det røres godt igennem. Tilsæt de finthakkede løg og rør farsen sej igen. Tilsæt lidt mælk, så farsen bliver formfast.

Dyp en spiskeske i varmt vand, så du nemmere kan forme frikadellerne, inden de kommes på panden med let brunet smør. Form evt. frikadellerne først og hav panden varm med det brunede smør, så frikadellerne kan lægges på på én gang. Smøret skal kun lige været brunet, ikke stege alene for længe. De steges ca. 4 min. på hver side ved god varme, så de får en sprød skorpe.

Drys mel på panden i det resterende smør eller giv panden en klat smør, hvis der ikke er fedtstof tilbage. Kog panden af med kartoffelvand fra de kogte kartofler (pas på med salt i sovsen, hvis kartoffelvandet er meget salt) og kom lidt piskefløde i, giv kulør og smag til med salt og peber.

Tina Høy